چه کسانی کراوات را ابداع کردند؟
عدهای بر این باور هستند که کراوات برای اولین بار در جنگهای سی سالهی اروپا توسط کرواتها استفاده شده است. اما این باور تا چه حد از نظر تاریخی درست است؟
خرید بهترین کراواتهای مردانه با طرحهای خاص
خرید بهترین کراواتهای بچگانه با طرحهای خاص
قرن هفدهم میلادی است و جنگهای خونین در اروپا آغاز شده و قرار است تا سالیان دراز ادامه یابد. در میانهی جنگ کرواتها، گروهی که برای فرانسه میجنگند، از یک نوع دستمال گردن خاص به عنوان بخشی از یونیفور نظامی خود استفاده میکنند.به زودی این اکسسوری جذاب نظر پادشاه وقت فرانسه لوئی چهاردهم را به خود جلب میکند. طولی نمیکشد که او از دستمال گردن مشابهی به عنوان بخشی از لباس رسمی در مجامع سلطنتی استفاده میکند و همین امر موجب محبوبیت این اکسسوری در سراسر اروپا میشود. ولی آیا بهواقع این اولین استفاده از اکسسوری دور گردن بوده است؟
اجازه دهید قبل از پاسخ به این سوال به سوال دیگری پاسخ دهیم: قوم کروات که در اروپا ساکن بودند و واژه کراوات نیز از نام آنها گرفته شده است از کجا وارد اروپا شدند؟ بر مبنای اسناد قدیمی، اقوام صرب و کروات دارای اصلیت ایرانی هستند که بعدها به اقوام اسلاو ملحق شدهاند.پژوهشگر انگلیسی، نوئل مالکوم معتقد است که تئوریهای جدید در این زمینه با شواهد تاریخی مطابقت دارد. برخی از تئوریسینهای ملیگرای کروات، ترجیح میدهند که اصلیت خود را با ایرانیان مرتبط سازند تا همسایگان اسلاو خود. چنین تئوریهایی خصوصاً در زمان جنگ جهانی دوم ، در هنگامی که نژاد ایرانیان در طبقهبندی نژادها از سوی آلمانیان بالاتر از نژاد اسلاو قرار گرفت ، تقویت شد. هرچند بر طبق نظر مالکوم ، هم کرواتها و هم صربها مهاجرینی از ایران بودهاند که تقریباً به صورت همزمان از ایران به بالکان مهاجرت کردهاند. یک نکته کاملاً مشخص است: مهاجرین اولیه برای آنکه از سایر اقوام آن ناحیه تمیز داده شوند خود را “خراوات” یا همان کروات مینامیدهاند. همچنین این مهاجران ایرانی تبار، برای آنکه وجه تمایز خود را از نشان دهند، دستمالی بدور گردنشان میبستند، چیزی که بعدها محبوبیتی جهانی یافت و به کراوات مشهور گشت.
حال بیاید در تاریخ به عقبتر سفر کنیم. احتمالاً اولین استفاده از اکسسوری دور گردن به ۱۵۵۰ سال پیش از میلاد مسیح در مصر باستان باز میگردد. باستان شناسان به شواهدی دست یافتهاند که نشان میدهد مصریان برای دور گردن مومیاییها نوعی لباس که در آن نمادی از گره آیزیس الههی طبیعت قرار داشت استفاده می کردند. ساکنان مصر باستان اعتقاد داشتند که این گره موجب آزاد شدن جادو میشود پس از این نماد به عنوان نمادی جادویی استفاده میشد.
مورد بعدی ثبت شدهی استفاده از کراوات مربوط به چین باستان و سال 210 قبل از میلاد مسیح است.در یک اثر عظیم باستانی که شامل حدود هشت هزار مجسمهی سفالی از افراد نظامی در مقبرهی اولین امپراتور چین، چین شی هوانگ، میشود، نشانههای واضحی از کاربرد اکسسوریهایی مانند کراوات وجود دارد. دور گردن بسیار از این سربازان سفالی مدلهای مختلفی از کراوات وجود دارد که بنظر میرسد نمایانگر جایگاه نظامی افراد باشد.
به عنوان آخرین اثر پیش از میلاد مسیح به سراغ ستون تراژان برویم. ستون تراژان اثری مربوط به روم باستان در سال 113 پیش از میلاد است که شامل ۱۷ بلوک استوانهای از جنس مرمر لونایی که هر یک از این بلوکها ۱/۵ متر ارتفاع و ۳/۶ متر قطر دارند میشود. اگر به دقت به پیکرههای تراشیده شده روی این اثر بزرگ هنری نگاه کنیم متوجه استفاده از کراوات به عنوان بخشی از لباس این پیکرهها خواهیم شد. به مانند استفاده از کراوات در ارتش سفالین و همچنین ارتش کراوات ها در قرنها بعد به نظر میرسد وجود کراوات در لباس پیکره های روی این ستون عظیم به جایگاه نظامی سربازان اشاره داشته باشد.